Suc de catina: retete usor de preparat in orice gospodarie

Te-ai gandit si tu ca sa prepari suc de catina pentru iarna ce vine? Retetele pentru acest deliciu datator de sanatate sunt diferite, dar licoarea rezultată are multiple valente energizante.

Ce beneficii principale are sucul de catina?

Micutele fructe portocalii contin extrem de numeroase substante utile pentru o buna sanatate. Sunt bogate in siliciu, magneziu, zinc, potasiu, sulf, titan, bor, aluminiu, vitaminele A, C, grupa B-urilor, zaharuri, acizi organici, acizi grasi, fitoncide etc.

 

Sucul, la fel ca si fructele de catina in sine, are un efect tonic, normalizeaza sistemul digestiv, calmeaza sistemul nervos, imbunatateste starea de spirit si este un profilactic recunoscut impotriva accidentelor vasculare cerebrale si infarctului. Consumul regulat de suc de cătina imbunatateste vederea, da energie, reduce tensiunea arteriala.

 

Este util sa folosesti sucul toamna si iarna in scop preventiv impotriva racelii, iar primavara pentru a evita stările de astenie.

 

Cu toate acestea, exista si cateva contraindicatii de care trebuie sa tii seama. Nu se recomanda utilizarea sucului pentru hipotensiune arteriala, alergii, urolitiaza, pancreatita, diaree si colecistita.

Diverse retete de suc de catina usor de preparat

Sucul poate fi obtinut din boabele catina presate folosind un storcator de fructe. Daca nu ai un asemenea aparat electrocasnic, ele pot fi frecate si trecute printr-o strecuratoare si apoi filtrate printr-o panza deasa (tifon). O altă variantă ar fi maruntirea la blender si, ulterior, stoarcerea sucului obtinut prin panza. 

 

Iata in continuare cateva retete populare pentru prepararea unui suc de catina bio imbatabil. Indiferent pe care o alegi, o sa obtii un rezultat grozav! 

  • Suc de catina fara zahar

Pune toate fructele de catina intr-un recipient emailat si adauga apa calda in proportie de 1 pahar de apa la 1 kg de fructe de catina. Incalzeste oala/cratita pana la maxim 50 de grade. Dupa ce se ia de pe foc vasul, se storc fructele. Sucul rezultat se incalzeste apoi la la foc mic pana la 90 de grade (atenție, sa nu fiarba in clocot!). La final se toarna in sticle si se sterilizeaza.

  • Suc de catina cu zahar (sirop)

Se stoarce sucul din catina prin una dintre metodele aratate mai sus. Se prepara pe foc un sirop dintr-un litru de apa si 500 g de zahar, indepartandu-se atent spuma rezultata. Se adauga in sirop sucul de catina in proportie de 2,5 litri de suc pentru un litru de sirop preparat din apa cu zahar. Amestecul se toarna apoi in sticle si se sterilizeaza timp de aproximativ 20 de minute.

  • Suc concentrat de catina

Dupa cum ii spune si numele, un astfel de suc trebuie diluat cu apa inainte de a fi baut. Se macina 2 kg de fructe de catina intr-un blender si se stoarce sucul rezultat printr-o panza deasa. Se toarna sucul intr-un recipient si se adauga 1,5 kg de zahar. Se fierbe circa 10 minute la foc mic, se toarna in sticle si se sterilizeaza.

  • Suc de catina cu menta si miere                       

Stoarce sucul din 800 g de fructe de catina. Prepara un concentrat din doua linguri de menta la un pahar cu apa clocotita. Se strecoara dupa 25 de minute. Se amesteca apoi sucul de catina cu infuzia de menta, se adauga 100 g de miere si se pune la foc foarte mic timp de cinci minute. Important este sa nu se depăseasca 40 de grade Celsius. Apoi se toarna in sticle care se racesc lent sub o patura groasa.

 

Alege orice varianta dupa gustul tau.

 

Iar daca ti se pare prea complicat ori pur si simplu nu ai timp, exista si o solutie mai la indemana: comanda suc de catina cu aronia eco online, de pe site-ul aronia-charlottenburg.ro!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *